In de vakantie las ik in de krant een artikel over foto’s van een chirogroep die gedeeld zouden zijn op een Russische website voor kinderporno. Het is echt onbegrijpelijk, ja choquerend dat bepaalde mensen zich met zulke dingen inlaten, als deelnemer of als aanstoker. Er gebeuren jammer genoeg rare dingen in de wereld. 

De wetgeving op vlak van privacy is recent gewijzigd, dit onder Europese druk. Zomaar foto’s van personen openbaar op het web maken, is in feite niet langer toegestaan. Mogelijk heeft deze verstrenging te maken met incidenten zoals hierboven beschreven. 

Een oplossing zoals we nu passen, met een korte vermelding in het schoolreglement, zou niet meer conform zijn. Nu moeten ouders zelf schriftelijk aangeven dat ze niet wensen dat er foto’s van hun kinderen online gepubliceerd worden. In de nieuwe reglementering dienen ze daarentegen expliciete toestemming te geven. 

Momenteel delen we wel wat beelden van onze kinderen, zowel op onze website als op onze Facebookpagina. Op de laatste kan ik wel berichten ‘tegen houden’ of blokkeren, af en toe krijg ik wel ‘vreemde’ verzoeken tot lidmaatschap - dat eigenlijk niet nodig is om de pagina te bezoeken, omdat ze openbaar is. Dit zou ik eventueel kunnen veranderen naar ‘besloten’ of ‘geheim’, maar dan verliest deze groep een stukje van haar ‘netwerkkracht’. 

Het online delen van foto’s is slechts één aspect van de nieuwe wetgeving. Ook het opvragen en delen van persoonsgegevens is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Omdat het redelijk complexe materie is (en het er weeral ‘bovenop’ komt) is binnen De Ranken besloten iemand als aanspreekpunt op te leiden.